برگزاری دادگاه هلیل و جازموریان در کرمان

ساخت وبلاگ

Forood Rafaati:
گزارش جلسه دادگاه انتقال آب هلیل و جازموریان .

به نام خدا.
ساعت ۸ و ۳۰ روز ۲۹ شهریور ۱۴۰۲ جلسه دادگاه در سالن اجتماعات برگزار گردید و پیش از آغاز دادگاه آقای ذبیح الله سالاری به اشاره به تابلویی که در دادگاه نصب شده بود اجرای عدالت را به قاضی دادگاه یاد آوری نموده و سپس آقای عنایت امیری دبیر بازنشسته و شاکی لزوم اجرای عدالت برای طبیعت و محیط زیستی که بر آن ظلم شده است ، را یاد آوری نمود . و سپس آقای قربانی ریاست محترم شعبه 101 دادگاه کیفری 2 اتهامات متهمین را بر اساس کیفرخواست خوانده و از آقای دکتر محمد عارفی وکیل تعدادی از شاکیان 2 ایراد عمده را بر پرونده وارد داست:
1-بازپرس محترم در دادسرا ، اشخاص حقیقی و حقوقی را از یکدیگر متمایز ننموده و هر دو را در یک قالب و تحت عنوان " تخریب محیط زیست " آورده است. در حالیکه باغات و اراضی و قنوات و چشمه سارها مالک خصوصی دارند و به تبع آن در کیفرخواست هم مالکیت اشخاص حقوق خصوصی و حقوق عمومی از هم تفکیک نشده است و با عنوان کلی تخریب محیط زیست ذکر شده است . لذا دادگاه تکلیف دارد پرونده را جهت رفع نقص به بازپرسی بفرستد .
و ایراد دوم اینکه : متهمین تنها افراد مندرج در کیفر خواست نیستند ، بلکه کسان دیگری هستند که از ابتدای مطالعات تا تصویب و دریافت بودجه و اجرای پروژه نقش داشته اند نیز باید تحت تعقب قرار گیرند . زیرا آقای علیزاده و دیگر متهمین در دفاعیات خود گفته اند که ما تصمیم گیرنده نبوده ایم و تنها مجری تصمیمات مسیولین بوده ایم . و اینکه کارخانه لاستیک سازی و شرکت مس چند صد میلیارد برای پروژه انتقال آب اختصاص داده اند نشان دهنده این است که مسئولین و اشخاص دیگری هم در این اتهامات مشارکت داشته اند که پرونده باید دوباره به بازپرسی برگشت داده شود تا تحقیقات لازم در این خصوص شناسایی و تعقیب آنها صورت پذیرد ، وگرنه مقصود مرجع عالی در نقض پرونده فراهم نمی گردد.

همچنین آقای محمد بینا وکیل تعداد دیگری از شاکیان نیز ایرادات ماهوی و شکلی پرونده را به صورت مفصل بیان نمود که شرح آن بعدا به اطلاع خوانندگان خواهد رسید .
.
سپس از آقای فرود رفعتی خواست تا شکایت خود را مطرح نماید و ایشان از ریاست دادگاه خواست تا مقدمه ای را برای روشن شدن موضوع هلیل و جازموریان بیان نموده و سپس ماهیتا و بر اساس کیفرخواست ، شکایت خود را بیان نماید.
رفعتی سخنان خود را اینگونه آغاز کرد:

جازموریان ۲ برابر دریاچه ارومیه و بعنوان بزرگترین تالاب آب شیرین کشور و منبع تامین آب شیرین آبهای زیر زمینی شهرستانهای جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان و هرمزگان است که پس از ساخت سدهای جیرفت و بافت خشک شده و از رمق افتاده بود و در این مدت حتی یک متر مکعب حقابه زیست محیطی جازموریان از سد جیرفت رها نشده است .
این در حالیست که در گذشته همه روان آبها از طریق هلیل رود به جازموریان می رفته و در دمای بالای ۵۰ درجه جازموریان تبدیل به بخار شده و با بادهای جنوب به شمال ، مانند پوشال کولر آبی عمل کرده و همانطور که کولر آبی ۱ متری ، فضای خانه ۱۰۰ متری شما را خنک می کند ، جازموریان به صورت یک پوشال طبیعی با مساحت ۱۰۰ کیلومتر در ۲۰۰ کیلومتر ، کل اقلیم منطقه جنوب را خنک می کرده.
یعنی خداوند مصلحت را در این می دیده که کشاورزی که روزها در دمای ۵۰ درجه ای جنوب عرق می ریخته ، شب بتواند در خنکی *شوباد* جنوب ، استراحت کند.
این رطوبت با وزش باد های جنوب به شمال ، برفراز کوه‌های با ارتفاع ۳ هزار متری تبدیل به ابرهای باران زا شده و با ایجاد بارندگی ، دوباره از طریق هلیل رود ، به جازموریان بر گشته و چرخه بارندگی ادامه پیدا مي کرده است.
در جنوب کرمان از ۷ هزار سال پیش صدها نهر از رودخانه هلیل رود جدا می شده و مردم به کشاورزی و دامپروری مشغول بوده اند.
اما با ساخت سدهای جیرفت و بافت ، رودخانه هلیل رود خشک شده و این نهرها از بین رفته و مردم برای نجات کشاورزی خود مجبور به حفر دهها هزار حلقه چاه و برداشت آبهای زیر زمینی شده اند.
و شرکت آب منطقه ای با علم و اطلاع از این که آخرین رمقهای جازموریان باقی مانده ، با ساخت سد صفارود و حفاری تونل انتقال آب سرشاخه های هلیل رود به کرمان ، تیر خلاص را بر پیکر بی جان جازموریان شلیک کرده است .
با نابودی کشاورزی جنوب کرمان ، مردم این مناطق مجبور به کوچ به دیگر شهرستانها شده و در واقع نژاد و نسل طوایف و خاندانها استحاله شده و کم کم نسل این طوایف از بین می رود . همانطور که نسل کشی و ژنو ساید جنایت است ، اکوساید یا نابودی طبیعت هم جنایت است. و اگر اقدامات مسئولین آب منطقه ای جنایت نبود ، هم اکنون پرونده در دادگاه جنایی و کیفری رسیدگی نمی شد ، بلکه در دادگاه تخلفات اداری رسیدگی می شد.

سپس رئیس دادگاه اعلام نمود کسانی که حرفهای آقای رفعتی را قبول دارند دستشان را بالا بگیرند که اکثریت قرب باتفاق حاضرین دست خود را بالا گرفتند و قاضی دادگاه گفت پس آقای رفعتی شما این موارد را بنویسید و کسانی که حرفهای شما را تائید می کنند امضا کنند و به دادگاه تحویل دهید .

و آقای رفعتی در خصوص ماهیت پرونده ادامه داد:
اما اتهام متهمین همانطور که در صفحه 22 کیفر خواست نیز ذکر شده است اقدامات منتهی به اهمال منتهی به تضییع اموال عمومی و تخریب محیط زیست می باشد . زیرا به موجب نامه موضوع صفحه 21 کیفر خواست ، مسئولیت مسقیم انتخاب پیمانکار ومشاور و ... واجد شرایطی که مقررات زیست محیطی و بهداشتی و فنی و ... را رعایت نماید ، به عهده متهمین گذاشته است و نتیجه اختیارات مطلق ، مسئولیت مطلق است.
زیرا متهمین بنا به وظیفه قانونی خود می دانسته اند که سد سازی بر روی هلیل رود موجب خشک شدن جازموریان شده است و هنگام مطالعات سد صفارود ، کارشناسان اعلام نموده اند که هزینه انتقال آب از سد صفارود بیشتر از هزینه انتقال آب پایدار از دریاست و در واقع آبی برای انتقال هم وجود ندارد ، ولی با همه این احوال اقدام به ساخت سد صفارود نموده و با حفاری تونل انتقال آب ، صدها چشمه و دهها قنات اطراف تونل و هزاران درخت گردوی چند صد ساله را خشک کرده و مسیر آبهای زیر زمینی را منحرف و آلوده کرده اند .

سپس آقای خدارضا شمس الدینی ، مسعود بلوچ رضاخانی ، سعید صادقی و ... تعداد دیگری از شاکیان اظهارات خود در خصوص فریبکاری مسئولین آب منطقه ای و اقدامات انجام شده در تونل انتقال آب که منجر به خشک شدن هزاران اصله گردوی کهنسال چند صد ساله در روستاهای اطراف تونل در منطقه رابر و گلزار برسیر گردیده است را بطور مفصل بیان نمودند که متعاقبا به اطلاع خوانندگان خواهد رسید .

آقای ذبیح اله سالاری اظار نمود مردم رابر برای بردن آب هلیل بر مردم جنوب حق تقدم دارند.
حقابه حقابه داران رها نشده ولی برای ۳۰۰۰ هکتار از حقابه داران جدید منظور شده است.
هرگونه کار در تونل را غیر قانونی می‌دانیم و اجازه انتقال آب را نخواهیم داد.
در اسناد مالکیت همه حقابه داران از رابر تا جازموریان حقابه از هلیل رود ذکر شده است.
و با نشان دادن صورتجلسه ای که به امضا سردار سلیمانی و دیگر مسیولین وقت مبنی بر لزوم رعایت شرایط خاص که می بایست رعایت شود ، ولی شرایط رعایت نشده است ، دادگاه را به تحقیق و بررسی بیشتر در خصوص تخلفات متهمین و مسئولین سابق دعوت نمود. .
و قاطعانه و کوبنده اظهار نمود که : همانطور که در دوران جنگ از آب و خاک خود پاسداری کردیم هم اکنون هم با تمام قدرت از تاریخ و فرهنگ و هویتمان و زادگاهمان پاسداری می کنیم و به هیچ وجه اجازه نخواهیم داد که کاخ نشینان و مافیای آب هلیل رود را به غارت ببرند مگر آنکه خونمان ریخته شود و به هیچ وجه اجازه انتقال آب سرشاخه های هلیل رود به کرمان را نخواهیم داد .

سپس متهمین و وکلای آنها دفاعیات خود را مبنی بر اینکه تنها مجری دستورهای بالا دستی بوده و خودشان تصمیم گیرنده نبوده اند ، بیان نمودند که با اعتراض مکرر شاکیان مواجه شده و منجر به اختلال در رسیدگی و خروج خانمهای شاکی پرونده و تعداد دیگری از شاکیان از دادگاه شد که توسط اقای ذبیح الله سالاری و دیگران دعوت به آرامش شده و جلسه دادگاه در ساعت 13 با امضا صورتجلسه به پایان یافت .

با سپاس
30/6/1402
کمپین هلیل و جازموریان
فرود رفعتی

کانون سردفتران و دفتر یاران کرمان...
ما را در سایت کانون سردفتران و دفتر یاران کرمان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : sardaftarankermano بازدید : 25 تاريخ : يکشنبه 2 مهر 1402 ساعت: 22:36